vineri, 22 mai 2009

Toti suntem pirati in felu nostru

Postu de azi va fi despre pirateria(nu din somalia) de pe net.

Fiecare dintre noi downloadeaza de pe net. Fie ca luam de pe torente, ODC, strong dc tutror ne place sa luam repede si usor filme, melodii, porno, jocuri. Chiar si in momentu de fata ma uit la un film luat 'ilegal' de pe net. Din punct de vedere informatic, acesta nu este furt. Informatia este pusa la comun intr-o retea de utilizatori care pun la dispozitie unu altuia filme, muzica etc. Dar prin chestia asta casele de discuri, si toate companiile mari au de suferit. Nu ca mi-ar pasa, asa ca fapt divers. Ganditi-va la cati bani ati fi cheltuit daca ati fi cumparata toate chestiile pe care le dldati.

Calcul simplu: 900(melodii de pe telefonul meu)/15(melodii pe un cd)=60; 60*20(pret mediu cd)=1200

Pai scuze frate dar n-am 12spe milioane de dat numa pe melodiile din telefonu meu. Mai sunt si alea 2000+ din calculator. Banii de pensie i-am tocat. Tuturor ne convine, dar nu acuz pe nimeni:iubesc situatia asta.

Un coleg de-al meu a primit de la politie avertisment(badea ar zice cu un ton ironic ca s-au autosesizat) ca a dldat filme de pe net. Mi se pare de o prostie maximala sa lupti impotriva acestui fenomen. Nu au reusit prin alte tari sa tina chestia asta sub control, dar la noi?! De amintit este Suedia. Nu stiu cine a dat in judecata site-ul The Pirate Bay(torrent) ca pune la dispozitie material cu copyright. Administratorii site-ului au zis ca informatia nu este tinuta pe server ci provine de la utilizatori, ceea ce este si adevarat. Cea mai geniala faza a fost aia de la inceputul filmului The Simpsons. Bart scria pe tabla 'I will not illegaly download this movie.'

Spor la biti

Un comentariu:

  1. In sfarsit un articol demn de lauda!

    Sa speram ca acesta va determina directia blogului!!!!

    RăspundețiȘtergere